måndag 16 juni 2008

Utvandrarna

Vilhelm Moberg skrev boken om Utvandrarna 1949, nu är det dags för ytterligare ett kapitel. NHL drar till sig svenska spelare som honung drar till sig bin och det är väl inte så konstigt; alla ungdomar som spelar hockey drömmer väl om att åka över Atlanten och spela i Nord Amerika?

För några veckor sedan skrev jag om hur dessa spelare är yngre och yngre, till större delen på grund av ändringar i det avtal som skrevs mellan NHL och NHLPA (spelarnas fackförbund) efter lockouten. En annan detalj i detta avtal var att spelare som nått en viss ålder automatiskt är så kallade Free Agents om dom inte skrivit något kontrakt med en NHL-klubb tidigare.

Givetvis är det här spelare som Per Ledin och Andreas Jämtin kommer in i bilden. Spelare som för 10 år sen aldrig hade fått chansen i NHL, men ändå anses vara stjärnor i Elitserien.

Utöver att det alltså blivit enklare för NHL-lag att skriva kontrakt med dessa spelare då de inte behöver slösa "draftval" på dem, så är det två ytterligare anledningar till att svenskar blivit ännu mer populära där borta.
1) 30 NHL-lag och lika många AHL-lag måste fyllas med spelare.
2) Ryssar har börjat flytta hem och en del kommer inte ens dit

Nummer två här är den största skillnaden på flera år. Helt plötsligt kan ryska ligan mäta sig med NHL vad det gäller ekonomisk ersättning till spelarna; spelare som traditionellt haft svårt med det engelska språket (Evgeni Malkin för att bara nämna en) och som antagligen hellre spelat hemma i Ryssland, men pengarna lockade i Nord Amerika. Nu är Ryssland inte längre "den där grå hålan österut", utan kan allt mer mäta sig med väst vad det gäller lyx och underhållning.

Till spelare som de senaste åren tjänar lika mycket i Ryssland som de gjorde i NHL, och i vissa fall mer, tillhör Alexei Morozov (ni kanske minns Douglas Murray's tackling på honom i VM), Rostislav Klesla, Oleg Tverdovsky, Danny Markov, Alexander Kharitonov, och många fler.

Svenskar har traditionellt sett ner på den ryska ligan, men detta är en bild som visserligen ändrats de senaste åren (se Andreas Johansson, Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl till exempel). Att svenskar fortfarande hellre spelar i NHL råder dock ingen tvekan om och vi är en tacksam grupp att locka över för lagen på andra sidan Atlanten. Engelskan är inget problem och Elitserien håller motsvarande AHL-klass, vilket gör våra snittspelare till bra "depth-players" och våra stjärnor tar lätt steget in som ordinarie.

Som jag alltså sagt förut.. Välkommen till den nya (tunnare) Elitserien. Bara att hålla med Hans Abrahamsson, Elitserien blir allt mer profil-lös.

Inga kommentarer: