tisdag 3 juni 2008

Kära Svenska Spel..

Så sent som igår skrev jag om hur Svenska Spel var på plats när Betsson öppnade sin spelbutik förra veckan. Idag kommer nyheten att lotteri-inspektion (de facto Svenska Spel) har polisanmält Betsson. Detta är ju humor.

Återigen, det enda Svenska Spel är rädda för är konkurrensen. Företaget drivs med vinstintresse och det enda som bejakas med deras monopol är bara att de får orättvisa fördelar vad det gäller marknadsandelar. SS enda mål är att tjäna så mycket pengar som möjligt och därför ska dom tävla på lika villkor som alla andra spelbolag.

Så jag håller fast vid mitt argument. Sälj ut Svenska Spel och använd pengarna till något vettigt. Något som VERKLIGEN kan stävja spelberoende.

2 kommentarer:

suck sa...

Problemet blir ju när man konstant värderar marknadens krafter högre än de sociala. De pengar som Svenska Spel genererar, dvs inte betalar ut i vinst, går ju till spel med mer positivt beroende som t ex ungdomsidrott och till arbetet emot spelberoende (ca 30-40 mille) som man jobbar ihop med Chalmers på och som i år utvärderas av två oberoende brittiska instanser.
Detta plus de stipendier på 3 mille om året som man delar ut varje år har jag svårt att tro att ens en fri spelmarknad sammanlagt skulle dela med sig av, som har som bolagsmål att gå med vinst och ev dela ut delar vinsten till ägarna.
Marknadsekonomi är väl trevligt som grundtanke, men det får inte gå överstyr på bekostnad av en stark välfärd.

Daniel sa...

Uppenbarligen har vi olika åsikter i frågan, men jag är givetivs positiv till diskussion.

Problemet med Svenska Spel är att dom är skenheliga. De stipendier du tänker på, eller de sponsorpengarna som går till exempelvis hockeyn och fotbollen, är "reklam"-pengar och rör sig uppenbarligen om produktplacering.

När andra företag, exempelvis Unibet, ville sponsra Hammarby blev det lagfall av ärendet. Återigen kunde Svenska Spel med statens hjälp vispa undan konkurrensen.

Att främja kampen mot spelberoende är bra publicitet för samtliga spelbolag, och även de andra bolag som finns på svenska marknaden gör samma sak. Tyvärr får inte de samma möjligheter att göra sig hörda och därmed minskar deras strå till stacken.

I mina ögon handlar det inte bara om det faktum att vi har ett monopol, vi har ett monopol som utger sig för att vara "goody-two-shoes", men i själva verket är mer intresserade av att öka sina inkomster än att dämpa spelandet.