tisdag 3 juni 2008

Socialbidrag

Nu blir jag lite irriterad på hur media hanterar information igen. Aftonbladet slår stort upp på förstasidan med ett exempel på en stackars familj som får det illa på grund av den borgerliga regeringens åtstramning av sjukförsäkringar.

"Åh, stackars oss, vi är sjuka och kan inte jobba mer men får efter 18 månader inte någon sjukpenning längre."

Tidigare år har man kunnat bli sjukskriven för resten av livet vid en tidig ålder och kunnat leva på sin sjukpenning; nu går inte det längre. Arton månader and you're done. Givetvis börjas det gnälla bland alla de som läkare avfärdat som obotningsbara och som hittills kunnat vara lediga utan större försök att bygga upp något nytt.

Nu uppges hälften av landets kommuner ha fått ökade kostnader för socialbidrag. Men herre gud, samtidigt har ju kostnaderna för sjukpenningen gått ner? VARFÖR HAR VI SOCIALBIDRAG OM DET ÄR SÅ JÄKLA HEMSKT ATT UTNYTTJA?

Problemet är att detta är en baksmälla. Läkare har de senaste åren sjukskrivit alldeles för många människor på heltid. Det var inte länge sen Aftonbladet körde en artikelserie från andra hållet, om unga människor som mer eller mindre sjukskrivits livet ut, oftast helt i onödan.

En riktigt cyniker hade sett sjukskrivningarna som en del i den komplott där man döljer arbetslösheten i Sverige med diverse avledande manövrer... som sjukskrivningar, AMS-kurser med mera. Nåja.. kalla mig cynisk då. Hade vi haft färre sjukskrivningar från början kanske en sådan här reform inte hade varit lika nödvändig, och därmed hade inte de som verkligen behöver hjälp ha drabbats.

Inga kommentarer: