tisdag 10 juni 2008

Överkonsumtion leder till Inflation

I dagarna läser vi att inflationstakten ökar i Sverige. Samtidigt kan vi läsa i Dagens Industri, att antalet inkassokrav ökar. Givetvis hör dessa fakta ihop.

I enkla termer kan vi uttrycka det hela så här: Vi handlar för mer pengar än vi har, alltså flyter det in mer pengar (om än "icke existerande sådana) hos handlare, som i sin tur inser att efterfrågan på deras varor ökar, vilket i sin tur leder att dom höjer sina priser, vilket slutligen innebär att kronan blir mindre värd. Viola: Inflation.

Eftersom hela den här cykeln började med att vi köpte den där 42" TVn på avbetalning, alltså inte använde pengar vi har ännu, så skapas en skuldsituation.

Att få ihop ett avbetalningskontrakt är betydligt enklare än att gå till banken, och kräver inte lika mycket säkerhet, så räntorna är till följd av detta högre än andra lån. Till följd av detta ökar trycket på skuldtagaren och vi ser ett ökat antal individer som inte kan betala tillbaka i tid; ergo, fler ärenden till kronofogden och inkasso.

Logiken är solklar, men vad gör vi åt det? Ska handlare förhindras att ha avbetalningsplaner för sina varor?

Faktum är att regeringen (oavsett block) gynnas av en ökad konsumtion och till viss mån gör även vi konsumenter det. Regeringen får in mer momspengar och kan därmed ge vissa skattelättnader, vilket i sin tur gör att vi konsumenter känner oss köpstarkare och kan fortsätta konsumera.

Problemet är alltså att vi nu har frångått att "spara" tills vi har råd med den där fina TVn, istället köps den på avbetalning.

Nåja.. ni ser var jag är på väg.. medhåll? mothugg?

Inga kommentarer: