måndag 2 juni 2008

Spelmonopolet - Betsson öppnar butik

När Jesper Kärrbrink lämnade Svenska Spel i April på grund av "meningsskiljaktigheter" var det nog början till slutet för det svenska spelmonopolet. Kärrbrink hade en vision om att utyttja monopolet till att få ett ekonomiskt framgångsrikt spelbolag, något som egentligen går stick i stäv med den image som de senaste regeringarna har velat bygga upp kring varför vi faktist måste ha ett monopol. Monopolet skall finnas för att hålla nere spelberoendet; med andra ord är Svenska Spels affärsidé att ha så få användare som möjligt(?).

I dagarna kom nästa slag mot monopolet, när Betsson aktivt utmanar Svenska Spel genom att försöka slå sig in på den "fysiska" marknaden också via en spelbutik i Stockholm. Frågan är dock om detta slag kommer hålla sig igenom Fotbolls-EM som ju är en given kassako för alla spelbolag.

Diverse juridiska ringar måste hoppas igenom och givetvis var Svenska Spels representanter på plats för att protestera mot intrånget på deras monopol.

Min mening är att Svenska Spel fortsätter att drivas som ett företag snarare än en instutition för att minska spelandet i Sverige, och därmed förtjänar dom inte monopol-status. Så länge målet är att tjäna så mycket pengar som möjligt rör det sig om vilken typ av företagsamhet som helst och därmed ska dom inte ha några fördelar gentemot konkurrenter.

Nä, sälj ut Svenska Spel, låt dom hävda sig på den fria marknaden utan konkurrens-mässiga fördelar och låt folk med spelproblem söka egen hjälp. Cyniskt kanske, men i slutänden är självdisciplin det som gäller.

Regeringen bör i sin tur använda pengarna man får in på att sälja SS till att se över telefonlåns-företagen för att på så sätt förhindra att folk som spelat upp sina pengar kan låna nya att spela för alldeles för enkelt.

Inga kommentarer: