torsdag 26 juni 2008

Eriksson, Nilson och Huselius lämnar Calgary

Calgary Flames följer flera andra NHL-klubbar i fotspåren idag och sätter upp tre spelare på waivers, bland annat Marcus Nilson och Anders Eriksson. Nilson och Eriksson är väl inga stora Tre Kronor profiler precis, men har både haft rätt så långa NHL-karriärer.

Att dom sätts upp på waivers innebär, till skillnad från vad Aftonbladet skriver, att dom under 48 timmar görs tillgängliga att mer eller mindre "gratis" få gå till vilket annat NHL-lag som finns. Skulle fler än ett lag visa intresse har det lag av dessa som slutade sämst i ligan rätt att ta över deras kontrakt. Kompensationen till Calgary blir minimal.

Skulle inget lag nappa kommer spelarna med största sannolikhet bli utköpta ur sina kontrakt och är fria att skriva på nya kontrakt med andra lag.

Också till skillnad från vad Aftonbladet skriver:

I Calgary spelar också en tredje svensk, Kristian Huselius. Han lär dock med storsta sannolikhet stanna.

Så lär Huselius INTE stanna i Calgary. Husse har inte kommit till sin rätt under Mike Keenan och hans kontrakt går ut på Tisdag (1 juli) och då kommer även han vara fri att gå till vilken klubb som helst. Här har det ryktats om New York Rangers ända sedan i vintras vid trade-deadline.

Nilson är en hårt jobbande forward med inslag av retsticka, medans Eriksson är i mina ögon en gåta. Killen draftades högt av Detroit i den stora "svenskdraften" 1993 när killar som Niklas Sundström, Kenny Jönsson, Jesper Mattsson, Mats Lindgren och Stefan Bergkvist gick i första rundan. Trots att han spelat i över 550 NHL-matcher har han aldrig riktigt blivit accepterad här hemma, men samtidigt verkar han aldrig ha haft problem att få ett nytt job där borta.

Kanske minns vi honom mest för att ha varit en av de första NHL-spelarna som bjudits in till ett VM och blivit petad innan det dragit igång.

Ryktet utifrån Calgary säger att Nilson tydligen bett Darryl Sutter att få flytta och när ingen trade kunde komma upp så valde Sutter alternativ 2, waivers.

Uppdatering: Nu har faktist Aftonbladet korrigerat sina faktafel efter några timmar.

Inga kommentarer: