måndag 15 juni 2009

Nätneutralitet

Och så säger dom att folk förlorar jobbet på grund av fildelning!? Men här är ju ett strålande exempel på hur fildelningen bidrar till ekonomin ;-).

Skämt åsido.. hela debatten har spårat ur och folk säger vissa saker ena dagen och andra saker andra dagen. Först läste vi i våras hur IPRED-effekten fick bredbandstrafiken att minska kraftigt, sen får vi läsa i branschpressen att bredbandsbolagen och TV-bolagen är på kollisionskurs för att SVT Play med mera tar oerhört mycket bandbredd.

Det sistnämnda riskerar att innebära en blockering av vissa siter och tjänster på nätet från bredbandsbolagen. Detta i sig är en oerhört viktig fråga som i dagarna var uppe hos PTS (Post och Telestyrelsen). Bolagen som distribuerar bandbredd vill kunna bestämma vad användarna surfar på och streamad TV drar mycket bandbredd.

Givetvis säger dom att det beror på bandbredden och att den kostar så mycket, men i själva verket har det med konkurrerande affärsmodeller att göra. Detta strider mot nätneutraliteten som har blivit en oerhört stor fråga i USA, men ännu inte så stort här i Europa. Det är dock bara en tidsfråga innan så är fallet som vi ser i artiklarna ovan.

Men om vi nu har en såpass minskad bandbredd på grund av IPRED, hur kan dom då gnälla över det ökade bandbreddsbehovet utan att ifrågasättas?

Delta i undersökningen och vinn en spargris med 5.000kr!

Inga kommentarer: