måndag 16 november 2009

Därför begår Sandryds Handel ett licensbrott

Många kommenterar i Aftonbladet idag och tycker att det är dubbelmoral för "pirater" att beklaga sig över att Sandryds Handel har registrerat Pirate Bays logga hos Patentverket. Tyvärr för dessa belackare så har dom fel.

Loggan är nämligen licensregistrerad under Kopimi (läs "copy me"). Där ger designern rätt för alla att nyttja loggan, både i kommersiella och icke komersiella syften.

Det gör att Sandvik har rätt att nyttja loggan för att sälja kläder, dock har dom INGEN rätt att registrera loggan hos Patentverket och därmed "lägga beslag" på den.

Ett registrerat varumärke ägs av den eller det företag som registrerat det, och skulle i princip göra det olagligt för andra att använda logotypen, vilket med andra ord strider mot original-licensen som gjorde det möjligt för Sandryds Handel att sälja kläder med loggan.

Därför begår Sandryds Handel ett licensbrott. Något folk kanske borde observera innan dom kommenterar. Men vem har anklagat skadeglada människor för att ha alla fakta?

Även SvD har snappat upp nyheten

2 kommentarer:

Crax sa...

TACK! Det finns folk som kan förstå banala saker! Jag började bli orolig när man läste kommentarer och bloggar.

DNME sa...

Det som oroar mig är att Patentverket registrerar loggan på företaget trots att det strider mot licensen. Är de så inkompetenta?

Ska bli spännande att se om de inser sitt misstag och anullerar registreringen, eller om de i sin arrogans inte erkänner kopimi.